Het mag eindelijk weer! De pandemie lijkt Nederland nauwelijks meer te raken, dus mogen we weer congressen organiseren. Maar met de coronacrisis in ons achterhoofd worden we ons steeds meer bewust van die andere crisis: het klimaat. Daarom zijn steeds meer organisatoren op zoek naar manieren om een CO2-neutraal congres te organiseren. Jij ook? Lees dan onze tips.
Tip 1: CO2-neutraal congrescentrum
Kijk allereerst eens of je bij een CO2-neutraal congrescentrum kunt boeken. Zo´n congrescentrum heeft bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Daarmee worden de vele computers, beeldschermen, geluidsinstallaties en koelkasten van groene stroom voorzien. Een CO2-neutraal congrescentrum heeft tegenwoordig ook elektrische laadpalen voor bezoekers die met hybride auto´s komen. En natuurlijk een fietsenstalling, want ook op de fiets komen is goed voor het milieu.
Sommige congrescentra gaan nog een stap verder. Door bijvoorbeeld alleen seizoensproducten in de hapjes te gebruiken. Zulke producten worden vaak in Europa verbouwd en hoeven dus niet per vliegtuig of zeeschip naar Nederland te worden gebracht. Of door de verlichting te verduurzamen. Met bewegingssensoren, die ervoor zorgen dat een lamp in de gang pas aanspringt als er iemand door die gang loopt. En door natuurlijk LED-lampen in plaats van gloeilampen te gebruiken.
Tip 2: bereikbaarheid
Een CO2-neutraal congrescentrum is leuk, maar als het midden op de hei ligt, schiet het milieu er niet zoveel mee op. Bezoekers moeten dan immers massaal met de (vervuilende) auto komen. Kijk daarom goed naar de bereikbaarheid van jouw congres. Is het een treinstation in de buurt? Zo ja, hoe vaak stopt daar een trein? En als jouw congres pas ´s avonds laat is afgelopen, kunnen bezoekers dan nog wel met de trein naar huis? Vraag bij het congrescentrum of ze in dat geval pendelbusjes naar het station laten rijden. Sommige locaties bieden dit daadwerkelijk aan.
Misschien is jouw congres wel bedoeld voor lokale bezoekers. Zoals bij een bedrijfsuitje of een informatiebeurs over jouw provincie. In dat geval kun je ook naar busverbindingen in de buurt kijken. En de locatie vragen naar het aantal beschikbare fietsenrekken.
Benoem sowieso de bereikbaarheid in jouw communicatie naar de bezoekers toe. Zoals op jouw website, op de flyer en in de bevestigingsemail. Zo geef je mensen de keuze: met de fiets, bus, trein of auto? Want als niemand weet dat er een station is, zullen ze eenvoudigweg in de auto stappen.
Tip 3: CO2 compenseren
Een helemaal CO2-vrij congres bestaat helaas nog niet. Daarom is het belangrijk om de uitgestoten CO2 te compenseren. Dan pas kun je jouw congres “CO2-neutraal” noemen. Compenseer bijvoorbeeld zelf. Voor elke tien bezoekers laat jij ergens in Nederland een boom planten. Een eenvoudige manier om CO2 te compenseren, maar wel eentje die veel bezoekers zullen waarderen. Ze hoeven zelf immers geen moeite te doen.
Ook de congreslocatie kan CO2 compenseren. Dat werkt via officiële VER-certificaten, waarmee ze in duurzame projecten wereldwijd investeren. Zoals zonnepanelen voor arme gezinnen in Griekenland of een windmolenpark in Latijns-Amerika. Kijk op de website van de congreslocatie of zij iets met VER-certificaten doen.
Hoe wordt jouw congres CO2-neutral?
Er zijn dus allerlei manieren om een CO2-neutraal congres te organiseren. Hoe ga jij het aanpakken? Kies voor een CO2-neutraal congrescentrum met goede bereikbaarheid en onderzoek hoe jij en het congrescentrum de onvermijdelijke CO2 gaan compenseren.